Yalnız Değilsiniz
İş Güvenliği konusunda Profesyonel destek almak istediğinizde biz yanınızdayız.
STM Group
0 262 527 21 80
Risk Analizi Değerlendirme
Yazan: admin 24 Mayıs 2009
Kategori: Kanun & Yönetmelik, Vitrin, Yararlı bilgiler
RİSK DEĞERLENDİRMESİ TEBLİĞİ
Amaç
Madde1- Bu Tebliğ’in amacı, 09.12.2003 tarih ve 25311 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği”nin 9 uncu maddesinde belirtilen risk değerlendirmesinin hangi usul ve esaslara göre yapılacağını belirlemektir.
Tanımlar
Madde 2- Bu Tebliğ’de geçen;
Tehlike: Bir zarar, hasar veya yaralanma oluşturabilme potansiyelini,
Risk: Belirli bir tehlikeli olayın meydana gelme olasılığı ile bu olayın sonuçlarının ortaya çıkardığı zarar, hasar veya yaralanmanın şiddetinin bileşimini,
ifade eder.
İşverenin Yükümlülüğü
Madde 3- İşveren, işyerinin ihtiyaçlarını ve koşullarını dikkate alarak tehlikeleri tanımlamak, bu Tebliğ’in 6 ncı maddesinde belirtilen risk değerlendirmesi süreçlerini uygulayarak tehlikelerin yol açabileceği riskleri belirlemek ve iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygun olarak gerekli önlemleri almakla yükümlüdür.
Risk Değerlendirmesi Yapılması Gereken İşyerleri
Madde 4- 4857 sayılı İş Kanunu’nun 78 inci maddesinde belirtildiği şekilde Kurma İzni ve İşletme Belgesi alması zorunluluğu bulunan işyerleri ve 13.04.2004 tarih ve 25432 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Risk Grupları Tebliği’nin 4 üncü ve 5 inci risk grubunda yer alan bütün işyerleri ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişleri tarafından yapılan denetimlerde risk değerlendirmesi yapılması gerekli görülen işyerlerinde, işveren tarafından risk değerlendirmesi yapılarak bunun kayıt altına alınması zorunludur.
Risk Değerlendirmesi Gereken Durumlar
Madde 5- İşyerinde, daha önce hiç risk değerlendirmesi yapılmamış olması ve çalışanların sağlık ve güvenliğini etkileyebilecek aşağıda belirtilen önemli değişikliklerin olması durumunda, risk değerlendirmesi yapılması gereklidir:
a) Yeni bir makine veya ekipman alınması,
b) Yeni tekniklerin geliştirilmesi,
c) İş organizasyonunda veya iş akışında değişiklikler yapılması,
d) Yeni hammadde ve/veya yarı mamul maddelerin üretim sürecine girmesi,
e) Yeni bir mevzuatın yürürlüğe girmesi veya mevcut mevzuatta değişiklik yapılması,
f) İş kazası veya meslek hastalığı meydana gelmesi,
g) İş kazası veya meslek hastalığı ile sonuçlanmasa bile yangın, parlama veya patlama gibi işyerindeki iş sağlığı ve güvenliğini ciddi şekilde etkileyen olayların ortaya çıkması.
Risk Değerlendirmesi Süreçleri
Madde 6- Risk değerlendirmesi, aşağıdaki sıralamada yer alan aşamaların yerine getirilmesi yoluyla gerçekleştirilir:
a) Planlama
Risk değerlendirmesi çalışmaları, mevcut mevzuat ve işyeri koşulları çerçevesinde planlanır.
b) İşyerinde Yürütülen Çalışmaların Sınıflandırılması
İşyerinde yürütülmekte olan veya yürütülecek olan faaliyetler özelliklerine göre sınıflandırmaya tabi tutulur. Sınıflandırmada, sürekli olmamakla birlikte periyodik olarak veya değişen aralıklarla yürütülen bakım ve onarım gibi faaliyetler de dikkate alınır. Sınıflandırmada, işyerinin içinde ve dışında yürütülen işler, üretim veya hizmet sürecinin aşamaları, planlanmış veya ani faaliyetler, çalışanların görev tanımları gibi unsurlardan da yararlanılabilir.
c) Bilgi ve Veri Toplama
Bilgi ve veri toplamada, işyerinde yürütülen işler, bu işlerin süresi ve sıklığı, işin yürütüldüğü yer, işin kim veya kimler tarafından yürütüldüğü, yürütülen işten etkilenebilecek olanlar, alınmış olan eğitimler, işin yürütümü için ön izin gerekip gerekmediği, işin yürütümü sırasında kullanılacak makina ve ekipman, bu makina ve ekipmanların kullanım talimatları, kaldırılacak veya taşınacak malzemelerle bunların özellikleri, kullanılan kimyasallar ve özellikleri, mevcut korunma önlemleri, daha önce meydana gelmiş olan kaza veya meslek hastalıkları gibi unsurlar dikkate alınır.
d) Tehlikelerin Tanımlanması
Tehlikelerin tanımlanması, aşağıda belirtilen tehlike veya kaynaklarının bulunup bulunmadığı, tehlike varsa bundan kimlerin ve ne şekilde etkilenebileceği dikkate alınarak yapılır.
i. Kayma, takılma ve benzeri nedenlerle düşme,
ii. Yüksekten düşme,
iii. Cisimlerin düşmesi,
iv. Gürültü ve titreşim,
v. Uygun olmayan duruş ve çalışma şekilleri,
vi. Radyasyon ve ultraviyole ışınlar,
vii. Seyyar el aletlerinin kullanımı,
viii. Sabit makine ve tezgahların kullanımı,
ix. Hareketli erişim ekipmanları (Merdivenler, platformlar),
x. Mekanik kaldırma araçları,
xi. Ürünler, emisyonlar ve atıklar,
xii. Yangın, parlama ve patlama,
xiii. Elle taşıma işleri,
xiv. Elektrikli aletler,
xv. Basınçlı kaplar,
xvi. Aydınlatma,
xvii. Ekranlı araçlarla çalışma,
xviii. Termal konfor koşulları (Sıcaklık, nem, havalandırma),
xix. Kimyasal faktörler (Toksik gaz ve buharlar, organik solventler ve tozlar),
xx. Biyolojik Ajanlar (Mikroorganizmalar, bakteriler, virüsler),
xxi. Rutin çalışma,
xxii. İşyeri yerleşim planı,
xxiii. İş stresi,
xxiv. Kapalı yerlerde çalışma,
xxv. Yalnız çalışma,
xxvi. Motorlu araçların kullanımı, taşımacılık ve yollar,
xxvii. Su üzerinde veya yakınında çalışma,
xxviii. Şiddet, hakaret veya tacize maruz kalma,
xxix. İstenmeyen insan davranışları (Dikkatsizlik, yorgunluk, aldırmazlık, anlama güçlüğü, öfke, kavga etmek),
xxx. İşyeri koşullarına göre diğer tehlike kaynakları.
e) Risk Analizi
Risk analizi ile (d) bendinde belirlenen tehlikelerin verebileceği zarar, hasar veya yaralanmanın şiddeti ve bu zarar, hasar veya yaralanmanın ortaya çıkma olasılığı belirlenir. Risk analizinde, tehlikeye maruz kalan kişi sayısı, tehlikeye maruziyet süresi, kişisel koruyucuların sağladığı korunma ve güvensiz davranışlar gibi unsurlar dikkate alınır.
f) Risk Değerlendirmesi
Risk değerlendirmesinde, (e) bendinde belirlenen risklerin ağırlık oranları hesaplanarak derecelendirme yapılır ve önlem alınmasının gerekli olup olmadığına karar verilir.
g) Önlemlerin Belirlenmesi
İş sağlığı ve güvenliği yönetmeliğinin 6 ncı maddesinin (b) bendinde belirlenen genel yaklaşım çerçevesinde, ilgili mevzuat ve işyeri koşulları dikkate alınarak alınması gerekli önlemlere karar verilir.
İşyerindeki riskleri kontrol altına alma yöntemleri, önceliğin derecesine göre ve en öncelikli olandan daha az öncelikli olana doğru sıralanmak üzere aşağıdaki gibi olmalıdır:
i. Riskleri kaynağında yok etmeye çalışmak,
ii. Tehlikeli olanı, daha az tehlikeli olanla değiştirmek,
iii. Toplu koruma önlemlerini, kişisel korunma önlemlerine tercih etmek,
iv. Mühendislik önlemlerini uygulamak,
v. Ergonomik yaklaşımlardan yararlanmak.
h) Risk Değerlendirme Raporu Hazırlanması
Risk değerlendirme raporunda, aşağıdaki hususlar yer almalıdır:
i. Yapılan işin tanımlanması,
ii. Mevcut riskler,
iii. Risklerden etkilenen çalışanların listesi,
iv. Zarar, hasar veya yaralanmanın şiddeti,
v. Zarar, hasar veya yaralanmanının meydana gelme olasılığı,
vi. Risk değerlendirmesinin sonuçları (Risk düzeyleri),
vii. Alınması gerekli kontrol önlemleri.
Risk değerlendirme raporunda, risk değerlendirmesini yapan kişilerin ad, soyad ve imzaları ile risk değerlendirmesinin yapıldığı tarih belirtilir.
İşveren tarafından, risk değerlendirmesi bulgularının kaydedilmesinde kullanılacak ve risk değerlendirme raporuna temel olacak bilgileri içeren örnek risk değerlendirme formu bu tebliğ ekinde verilmiştir.
ı) Denetim, İzleme ve Gözden Geçirme
İşyerinde gerçekleştirilen risk yönetiminin tüm aşamaları ve uygulanması düzenli olarak denetlenir, izlenir ve aksayan yönler yeniden gözden geçirilir.
Risk Değerlendirmesini Yapacak Personelin Niteliği
Madde 7- Risk değerlendirmesinin, işveren tarafından, işyerinde istihdam edilen ve yeterlik belgesi bulunan iş güvenliği ile görevli mühendisler ile işyeri hekimliği sertifikasına sahip olan iş sağlığı ile görevli işyeri hekimlerine, bunların bulunmaması durumunda ise, dışarıdan hizmet veren uzman kişi veya kuruluşlara yaptırılması esastır. İşyerinde yürütülen işin niteliği, farklı mesleklerden uzmanların da bulundurulmasını gerektiriyorsa, işveren uygun mesleklerden uzmanların da risk değerlendirmesi yapmasını sağlar.
Yönetim, Danışma, Bilgilendirme ve Eğitim
Madde 8- İşveren müessese tarafından, risk değerlendirmesi ile ilgili olarak üst düzey bir yönetici görevlendirilecektir.
Risk değerlendirmesi, varsa işyerinde mevcut iş sağlığı ve güvenliği kuruluna ve işyeri sağlık ve güvenlik işçi temsilcisine danışılarak yapılmalıdır.
Risk değerlendirmesi sonucunda, işyerinde herhangi bir değişiklik kararının alınması durumunda, bu kararın uygulanması ile ilgili olarak tüm çalışanların bilgilendirilmesi ve eğitimi sağlanmalıdır. Bunun için, eğitim ihtiyaçları belirlenecek ve uygun bir eğitim programı yürütülecektir.
Yürürlük
Madde 9- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 10- Bu Tebliğ hükümlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yürütür.
Karar verme
Yazan: admin 24 Mayıs 2009
Kategori: Danışmanlık, Vitrin
Çalışma hayatınızda vermeniz gereken kararlar bazen sizi zorlayabilir.Bu sebeple deneyimli bir kadroya ihtiyaç duyabilirsiniz fakat herzaman bünyenizde deneyimli kadroyu bulunduramayabilirsiniz.
İş Güvenliği Konusunda beklentileri ve gereklililikleri yerine getiremezseniz malesef sonucu maddi ve manevi olarak büyük kayıplar olacaktır.
Biz; sizlerin yanınızda bu eksiklikleri gidermek ve size iş hayatınızda devamlılık ve karlılık konusunda destek vermek için uzman kadromuzla çalışmaya talibiz.
Varmısınız?
İşinizi ve Kendinizi Koruyormusunuz?
ÖNLEMEK ÖDEMEKTEN UCUZDUR
İş Güvenliği Sistemleri işinizi ve kendinizi korumak içindir.Bununla ilgili olarak gerek işyerinizin gerekse çalışanlarınızın sağlıklı bir ortamda çalışması aslında çok zor olmayan bir sistemle yönetilebiir.Unutmayın işinize yapacağınız yatırım sizin daima kazancınız olacatır.
ÖNLEMEK ÖDEMEKTEN UCUZDUR
Gelin birlikte İş Güvenliği Sistemleri nizi kuralım.
Muhsin MORALI
STM İSİG EĞİTİM LİSTESİ
Yazan: admin 20 Mayıs 2009
Kategori: Eğitim, Eğitimlerimiz
Eğitim listesini indirmek için aşağıdaki linke tıklayınız.
İSİG Eğitim listesi
Muhsin MORALI
Temel eğitimler
Yazan: admin 19 Mayıs 2009
Kategori: Eğitim, Eğitimlerimiz
Eğitimlerin detayları aşağıda verilmiştir
1.
2.
3.
4.
Diğer temel eğitimlerimiz için lütfen eğitim listesine bakınız.
Detaylar için bizi arayabilirsiniz
0 262 527 21 80
STM İş Güvenliği Danışmanlık & Özel Eğitim Ltd.şti.
Genel Koordinatör
Muhsin MORALI
OHSAS 18001 Hazırlık
Yazan: admin 18 Mayıs 2009
Kategori: Danışmanlık, ISG Danışmanlık
OHSAS18001
OHSAS 18001, ISO9001 ve ISO14001 ile benzer yaklaşımda sürekli çözümler getirir.
OHSAS 18001 ‘in amacı: güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamının yönetilmesi, kanunlara ve yönetmeliklere cevap verilmesidir. OHSAS 18001, BS8800 ve HS(G) 65 gibi kılavuz materyaller ile uyumludur.
Günümüzde, kuruluşlardan beklentiler artmıştır. Artık sadece iyi mal veya hizmeti ucuza sunmak ve ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi ile sunulan bu ürünü güvence altına almak yetmemektedir. Beklenti, kuruluşların ürün veya hizmeti üretirken çevreye saygılı olmaları, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili önlemleri almaları ve sosyal sorumluluklarını yerine getirmeleri yönündedir.
OHSAS 18001 İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetim Sistemi Olan Bir Kuruluş :
* Sistematik bir yaklaşımla, kuruluşun iş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili risklerini kontrol altına alır.
* Sürekli gelişme prensibi ile kuruluşları iş sağlığı ve iş güvenliği konularında gelişmeye yönlendirir.
* Her boyuttaki, her sektördeki kuruluşun ihtiyaçlarına cevap verebilir.
* ISO9001 veya ISO14001 ‘e entegre bir sistem kurulabilmesi avantajı ile doküman, çaba, sistem tasarrufu sağlar.
* Çalışanlarla ilgili iş kazaları, meslek hastalıkları ve işgücü kaybı azalır.
* Kayıpları azaltır.
* Önleyici planlarda yol gösterir.
* Çalışanların motivasyonunu arttırır.
* Davalara sebep olabilecek kaza riskini azaltır.
* Güçlendirilmiş firma imajı kazandırır.
OHSAS 18001 İş Sağlığı İş Güvenliği Yönetim Sistemi Kurma Aşamaları
Mevcut Durumun Tespiti
İlk aşamada mevcut işlerle ilgili tehlikelerin belirlenmesi, kanuni ve diğer gerekliliklere karşı durum tespiti, mevcut iş sağlığı ve iş güvenliği kontrolleri/uygulamaları ve geçmişte yaşanan iş kazaları ve mesleki hastalıklar belirlenir.
İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetim Sistemi Oluşum Planı
İş sağlığı ve iş güvenliği yönetim sistemi faaliyetlerini organize edecek takımın ve bu takıma destek verecek diğer birimlerin zaman ve gücünü en etkin şekilde kullanabilmek için ele alınacak konuların ve sorumluların belirlenmesi ve bunun bir zaman çizelgesine dökülmesi aşamasıdır. Bu plan, belli aralıklarla gözden geçirilir ve gerekiyorsa güncellenir.
Eğitim
İş sağlığı ve iş güvenliği yönetim sistemi öncelikle uygun seviyelerdeki kilit çalışanlara tanıtılır.Eğitim faaliyetlerinde tüm detayların aynı şekilde aynı yoğunlukta her çalışana aktarılmasından ziyade seviyelendirilmiş yetki ve sorumluluklara, uygun detay ve içerik aktarılır. Ancak bu şekilde mevcut kaynaklarımızı (eğitimci, eğitime katılan ve ilgili maliyetler) etkin bir şekilde kullanmış ve herkesi gereksiz detaylara boğmamış oluruz.
İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetim Sisteminin Kurulması
Bu konuyla ilgili pratik uygulama genellikle kuruluşun büyüklüğüne göre çalışma takımları oluşturmaktır. Bu takımların önderliğinde risk değerlendirme metodu belirlenir ve tolere edilemeyecek durumdaki tehlikeler tespit edilir.Kuruluşun iş sağlığı ve iş güvenliği açısından risklerini adresleyen bir politika üst yönetim tarafından oluşturulur. Kabul edilemeyecek seviyedeki risklerle ilgili hedef ve bu hedeflere yönelik bir iş sağlığı ve güvenliği yönetim programı hazırlanır. Tehlikeleri kontrol altına alacak iş yöntemleri belirlenir. Olabilecek acil durumlar, önlemler ve olması durumunda yapılması gereken faaliyetler belirlenir. Acil durum prosedür ve planları hazırlanır. İş sağlığı ve iş güvenliği performans parametreleri tespit edilir.
İç Tetkiklerin Gerçekleştirilmesi
İş sağlığı ve iş güvenliği yönetim sistemi oluşumunun tamamlandığı kararı verildikten sonra alt sistemlerin planlandığı gibi çalışıp çalışmadığının, birbirleri ile uyumunun, etkinliğinin kontrol edildiği iç tetkikler yapılır. Burada tespit edilen uygunsuzluklar / gelişmeye açık alanlar bir plan dahilinde ele alınır.
Gözden Geçirme
Üst Yönetim iş sağlığı ve iş güvenliği yönetim sistemini; iç tetkikleri, hedefleri, düzeltici/ önleyici faaliyetleri, prosesleri ve onların performanslarını, müşteri şikayetleri ve memnuniyetlerini, iyileştirme çalışmalarını, kaynak ihtiyaçlarını gözden geçirir, sistemin etkinliğini ve sürekliliğini sağlar.
Gelin birlikte OHSAS18001 hazırlıklarını yapalım!
Detaylı bilgi için 0 262 527 21 80 nolu telefondan bilgi alabilirsiniz.
Muhsin MORALI
Makalelerimiz
Makalelerimizi yakında bu kısımdan takip edebilirsiniz
Muhsin MORALI
İskele Kurulum Eğitimi
Yazan: admin 17 Mayıs 2009
Kategori: Eğitim, Eğitimlerimiz
İSKELE KURULUM EĞİTİMİ
İskele kurulumunda bilinmesi ve uygulanması gereken tekniklerin verildiği ve eğitim sonunda iskele kuran personelin sertifikalandırıldığı bir uygulamalı eğitimdir.
STM İş Güvenliği Yönetim Sistemleri
Amacımız;
Her çalışan; Sağlık Güvenlik ve Çevre kazalarının önlenmesinde önemli rolü olduğunu bilmeli ve bu sorumluluğu üstlenmelidir. İş güvenliği politikalarının çalışanlar tarafından öğrenilmesi temel koşuldur.
- Güvenli çalışmada ısrarlı davranmak gerekir.
- Meslekte ilerlemede personelin güvenli çalışıp çalışmadığı göz önüne alınır.
- Çalışan yaptığı işle ilgili güvenlik tedbirlerinde şüpheye düşerse bilen birine mutlaka danışmalıdır.
- Her türlü iş kazası ve derecesi ne olursa olsun tüm yaralanmalar hemen Sağlık ve İş güvenliği bölümüne bildirilmelidir
- Yaptığınız hiç bir şey yaralanmanıza değmez
- Herkes herkesin sağlık ve iş güvenliği’nden sorumludur.
- Çevre, İşçi sağlığı ve güvenliği yönetilebilir.
- Bütün kayıplar (hasarlar , malzeme,ekipman, zaman vb) önlenebilir ve önlenmelidir.
- Kanunların, tüzüklerin ,uygulamalarının gereklerini veya daha fazlasını karşılamalıyız
- Çevre , Sağlık,ve Güvenlikten herkes sorumludur.
İş kazaları ve meslek hastalıklarından çalışanları korumak, daha sağlıklı bir ortamda çalışmalarını sağlamak;
bununla birlikte üretim güvenliğini sağlayarak verimliliği arttırmak ve işletme güvenliğini sağlamaktır.
Gerek işverenin gerekse işçinin yükümlülüklerinin bilincine varmasını sağlamak, bu bilinçle yerine getirilen
yükümlülüklerin tüm mercilere ve ülke ekonomisine sağlayacağı yararları ortaya koymaktır.
Vizyonumuz; 3G
Güvenli,bilinçli çalışanlar,
Güvenli işletme,
Güvenli üretim.
Misyonumuz;
İş Sağlığı ve Güvenliği kavramı, tehlikelerin önlenmesinin yanında risklerin öngörülmesi, değerlendirilmesi ve bu risklerin ortadan tamamen kaldırılması veya zararlarının en aza indirilmesi için yapılacak çalışmaları da içermesi bakımından İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği kavramından farklıdır.
İş Sağlığı ve Güvenliği; işletmede henüz bir tehlike oluşmamışken olası tehlikelerin ve risklerin öngörülerek bunların kabul edilebilir olup olmadığına karar verme çalışmalarıdır.