Sanitasyon
Yazan: admin 08 Nisan 2009
Kategori: Faydalı Dökümanlar, Yararlı bilgiler
SANİTASYONUN YARARLARI
* Gıda ürünü işleyen fabrikalar hijyenik şartlara uyularak kurulsa da sanitasyon işlemine gerekli önem verilmez ise gıda ürünleri hastalığa neden olan mikroorganizmalarla bulaşmaya maruz kalabilir.
* Etkili bir sanitasyon işlemi uygulandığında temiz ve güvenilir bir gıda ürünü fazla modern olmayan tesislerde bile üretilebilir.
* Sanitasyonun toplum ve işletmeci için sayılamayacak kadar çok yararı vardır.
* Çoğu zaman sanitasyonun yararlarını yeterince anlamamaktan kaynaklanan temiz olmayan ürün işleme uygulaması görülmektedir.
* Bugün etkin yapılan bir sanitasyon işlemi büyük felaketleri önler.
* İnsan sağlığı bakımından güvenli gıda üretimi gerçekleştirilir
* Ürünün kalitesini ve depolama süresini arttırır.
* Çalışanların morali olumlu yönde etkilenir ve randıman artar.
* İyi bir sanitasyon uygulaması, ürünlerin pazarlanmasında en etkin reklam aracıdır.
* Yasalara ve standartlara uygun bir üretim gerçekleştirilebilir.
* Ürünlerin tüketiciler tarafından beğenisini ve tercihini artırır
* Gıda zehirlenmelerine veya ölümlere neden olan zararlı ve hastalık yapıcı mikroorganizma yükünün azaltılması
* Ürünlerde bozulmalara neden olan diğer mikroorganizmaların bulaşmasını ve çoğalmasını engellemesi,
* Ekonomik kayıpları (Ürün, işgücü, enerji v.s.) en aza indirilmesi,
Sanitasyonun yararları olarak sıralanabilir.
Yorumlar